Pachinko

Home » Pachinko

De Japanse Gokkast

Iedereen weet dat Chinezen en Japanners dol zijn op kansspelen. Lange tijd, tot 2018, was gokken in Japan echter verboden. Om lokale inwoners toch te kunnen voorzien van het nodige aan entertainment verzonnen ondernemers een spel genaamd Pachinko, die alle eigenschappen van een gokkast had, maar tegelijkertijd zo aangepast was, dat deze aan de Japanse gokwet voldeed.

Het resultaat was een – voor Europese normen – bizar en vooral lawaaierig gokspel, dat zo’n nationaal succes werd dat het ook vandaag de dag nog populairder is dan ooit tevoren. Jaarlijks word er door de lokale bevolking een slordige 200 biljoen dollar aan dit soort Pachinko-gokkasten uitgegeven. Een omzet, waar zelfs de nieuwste generatie online slotmachines en videogames niet aan kunnen tippen.

pachinko cover
In Japan zijn ze dol op gekke gokkasten. Deze bizarre speelautomaten worden Pachinko en Pachislo machines genoemd.

Historie – Gokken in Japan

Pachinko automaat vintage

De eerste gokactiviteiten in Japan zijn terug te herleiden naar de 8ste eeuw, aldus nieuwsblad Nihon Shoki (Chronicle of Japan). Naar verluid was de huidige keizer Temmu dol op het spelen van spelletjes. Dit moesten wel spellen zijn waarbij iets op het spel stond en waarbij hij iets kon winnen.

Temmu gaf een aantal van zijn onderdanen de instructie mee om een “gokspel” te ontwikkelen waar hij zich in zijn vrije tijd mee kon vermaken. Dit werd uiteindelijk Sugoroku, ook wel Ban-Sugoroku genoemd.

Sugo betekend “dubbel” en Rogu staat voor “zessen”. Kortom, het was een soort primitief dobbelspel waarbij je won als je 2 zessen gooide. In een bepaald opzicht zou je kunnen zeggen dat het qua spelregels en uitvoering de voorloper was van Backgammon.

Gokpopulariteit in Japan neemt in ram tempo toe

De voorliefde van de keizer voor kansspelen had als effect dat ook de bevolking er al snel warm voor liep. Vooral in hoofdstad Heiankyo (Kyoto) gingen de inwoners helemaal los. Niet op gokkasten, want die waren er nog niet. Nee, de Japanners waren verzot op het plaatsen van weddenschappen. Waarom maakte eigenlijk niet uit, als er maar wat gewonnen kon worden. De paardensport was destijds al groot, maar ook op andere diersoorten werd flink gegokt.

Wedden op dieren:

  • Cavia races
  • Kippengevechten
  • Krekelgevechten
  • Paardenraces
  • Padden- en kikkerraces

Opkomst van de Bakuto, Samurai en gokkende Ninja’s

Pachislo machine Japan

In diezelfde periode verschenen ook de eerste professionele gokkers, die Bakuto werden genoemd. Niet te vergelijken met de hedendaags gokpro’s. Deze professionals ging het allesbehalve om het spelplezier. Geld voer de boventoon en daarbij werden criminele activiteiten niet geschuwd. De Bakuto kan je vergelijken met de Yakuza: het waren gevreesde figuren die betrokken waren bij menig vecht- en moordpartij.

De macht van deze “goksyndicaten” nam zo erg toe, dat de toenmalige regering besloot om gokken in de ban te doen. De regels werden zo streng dat zelfs de meest onschuldige kansspelletjes niet meer toegestaan waren.

En de straffen waren hoog. Van zweepslagen tot aan de doodstraf. Met de Japanse keizer viel wat dat betreft niet te sollen. Dit bleek wel toen de gokwet zelfs tijdens de Edo Periode (1603-1867), de opkomst van de Samoerai, overeind bleef. Er werd zelfs een pagina bijgeschreven in de Buke Shohatto, de samoerai wet (samurai law). Ninja’s moest drie zondes vermijden om hun eer te behouden: nomu, utsu, kau (drank, gokken en hoeren).

Kleine kansspelen vs casino spellen

In de periode 1711-1745, waarbij de Shogun’s aan de macht waren (Shogun Lenobu en later Shogun Yoshimune) werden de teugels nog wat strakker aangetrokken. Dit bleek al snel niet werkbaar, waarbij er in 1718 besloten werd om een onderscheid te maken tussen lichte en zware gokspellen. Fruitautomaten die je met lage inzetten kon spelen waren nu toegestaan, alsmede grote landelijke loterijen. Die laatsten werden wel door de staat gereguleerd en waren eigenlijk alleen legaal geworden om de bevolking van amusement te voorzien en daarmee grote onvrede te voorkomen.

Las Vegas in Japan

Chobo-Ichi was een van de spellen die razend populair werd. Het dobbelspel werd zo’n rage dat er een run kwam op gokclubs en gokhallen. Dat resulteerde vervolgens in een soort Las Vegas Strip die van Asakusa tot aan Senju doorliep en meer dan 3.5 kilometer lange was.

Populaire gokspellen (kaart- en dobbelspellen)

  • Bin korogashi
  • Chobo-ichi
  • Karuta (kaartspel)
  • Kitsune
  • Oome-kome
  • Shishita
  • Shoso-shiroku
  • Yoido
  • Zanmai (soort Blackjack)

Westerse invloeden

Halverwege de 19de eeuw veranderde het politieke klimaat in het land van een beleid gericht op isolatie naar een wat internationaal vriendelijkere aanpak. Er werden handelsafspraken met westerse landen gemaakt en vriendschappen gesloten met internationale bondgenoten. Dit zorgde ervoor dat nieuwe vormen van gokken overwaaiden uit China, Europa en landen als Engeland en de Verenigde Staten.

Een van die spellen, die ook vandaag de dag nog een enorme populariteit geniet, was Mah-jongg (Mahjong). Daarop volgde de Pachinko hype, waar we je in het volgende hoofdstuk wat meer over zullen vertellen.

👉 Grappig feitje: bij het kaartspel Zanmai verloor je met de nummers 3 (yatzu), 8 (ku) en 9 (san), wat uitgesproken werd als “ya-ku-za” en zoiets als “loser” betekende. Hier stamt het woord Yakuza (de Japanse maffia) vanaf.

Pachinko historie, uitleg en spelregels

Pachislo Fruitautomaat

De nieuwe Japanse Wet op de Kansspelen die in 1718 werd ingevoerd en gokspellen met lage inzetten mogelijk maakte, zorgde dus voor een enorme groei van de gokindustrie in Japan.

Hier kwam in 1907 echter een einde aan toen keizer Meiji the Great in overleg met zijn premier Saionji Kinmochi besloot alle vormen van gokken in het land te verbieden.

Dit werd vastgelegd in de Japanese Penal Code (Act No. 45 of 1907). Het had niet alleen een impact op de Japanse gokspellen, maar ook op de overgewaaide gokvarianten zoals Poker.

Waar pokermachines (pokies) een groot succes werden in de rest van de wereld, is het om die reden hier nooit van de grond gekomen. Ook cultuurverschillen speelden hier een rol in.

Historie van tafelspellen

Aan de andere kant, zoals dat eigenlijk altijd het geval is als er door de overheid iets verbannen word, bood deze nieuwe wet ook weer kansen. Slimme Japanse ondernemers importeerden het kinderspel “Corinth Game,” ook wel  “Corinthian Bagatelle” genoemd, uit Chicago, Amerika.

Bagatelle is een buitenspel bestaande uit houten stokjes (te vergelijken met een Jenga-blokje) en 9 rode ballen (soort knikkers). Het hout werd gebruikt om een “baan” te maken, waarbij je als speler de ballen langs deze obstakels diende te manoeuvreren. Het woord kent zijn oorsprong in Frankrijk, waar het “een kleinigheid” betekend. 

In die periode begonnen indoorspellen enorm populair te worden. Amerikaanse ondernemers probeerden met de ontwikkeling en lancering van Corinthian Bagatelle, de indoor versie van Bagatelle, mee te liften op dit succes. Er werden bovendien wat extra features toegevoegd, zoals een trekmechanisme, waardoor spelers via een simpele trekbeweging de (metalen) speelbal konden lanceren: de voorloper van de flipperkast was hiermee geboren!

Van kinderspel naar gokspel

Pachinko gokkast Japan

Gokfabrikanten wisten echter dat de Aziatische gokkers hier niet direct warm voor zouden lopen. Japanners houden immers van knotsgekke spellen. Het was dus zaak wat aanpassingen te verrichten zodat de Corinth Game aansloot op de eisen en wensen van de lokale bevolking.

De eerste Korinto Gemu machines, zoals ze het in Japan noemden, verschenen in 1924 op de markt. In eerste instantie werden de “flipperkasten” vooral geplaatst bij snoepwinkels, waarbij kinderen prijzen als kauwgum en lolly’s konden winnen.

Kinderen noemde de machines “Pachi-Pachi,” wat grof vertaald “klein klikgeluid” of “geknetter” betekend. Dit sloeg op het irritante geluid dat door de apparaten geproduceerd werd.

Later verschenen er zogeheten “Roten” kraampjes die meerdere kasten exploiteerden. Die laatste kan je vergelijken met kleine gokhallen, al mag het woord gokhal gezien de wet- en regelgeving daar niet in de mond genomen worden.

Deze roten-machines waren bestemd voor een 18+ publiek en waren dan ook zo aangepast dat ze geen snoepgoed, maar zaken als tabak, wasmiddel of zeep uitkeerden. De apparaten waren om die reden voorzien van “holes” die elk hun eigen waarde vertegenwoordigden. Afhankelijk waar het balletje lande (tot stilstand kwam), ontving je een leuke prijs.

Verticale flipperkasten

Pachinko Machine Japan

De ontwikkelingen in de rest van de wereld stonden natuurlijk ook niet stil. Vooral in Engeland, waar gokken in pubs een enorme toevlucht had genomen, werkten ontwikkelaars dag en nacht aan de ontwikkeling van nieuwe gokmachines. In een van die fabrieken werd de voorloper van Pachinko uitgevonden, welke in 1910 onder de naam “The Circle of Pleasure” op de markt werd gebracht.

Het betrof een verticale (rechtop staande) flipperkast die afgedekt werd met een doorzichtige, glazen wand. De machine bevatte 1 slingshot-flipper (katapult mechanisme), een parcours waarmee de afgeschoten bal (een glazen knikker) diverse routes kon afleggen, en een aantal holes (scoring pockets) die de uiteindelijke score bepaalden.

Het voornaamste verschil dat deze gokkasten boden ten opzicht van de Japanse Korinto Gemu machines, was het feit dat ze met muntgeld werkten. Je kon er niet alleen geld inwerpen, maar er werd ook met geldprijzen gewerkt.

De allereerste Pachinko gokkasten

Pachinko retro kast

De japanners besloten een Chinese tactiek te gebruiken: ze kopieerden de functies en compacte samenstelling van de The Circle of Pleasure en combineerden dit met hun eigen Korinto Gemu speelautomaten.

Hierbij werden de houten onderdelen vervangen door ijzeren pinnen en ter vervanging voor de Engelse munt werden koperen munten gebruikt die een waarde van 1-sen (0.002 euro) vertegenwoordigden. Het gebruik van deze munten werd echter al snel verboden, waardoor er gekozen werd voor metalen tokens of ballen. Van het originele “Bagatelle” spel was haast niets meer terug te herkennen.

In 1926 verschenen de eerste “Pachi-Pachi” gokautomaten op de Japanse markt. Deze bijnaam veranderde al snel naar het woord “Pachinko,” zoals het nu te boek staat. Groot voordeel van deze vernieuwde Pachinkomachines was de geringe omvang. De gokspellen name een stuk minder ruimte in beslag ten opzichte van hun voorgangers. Voor de eigenaren van de Roten-gokhallen betekende dit een goudmijn. Zij konden ineens een veelvoud (10 a 20) aan machines kwijt in hun zaak.

Pachinko word legaal

In 1930 werd de eerste vergunning verleent voor het openen van een officiële Pachinko-gokhal in Nagoya. Dit soort etablissementen noemen ze in Japan “Gachinko”. Dat woord is een afgeleide van de termen “Gonzo” en “fevered” uit de worstelsport: een snelle, voorwaartse beweging van een Sumoworstelaar.

De legalisering zorgde ook nu weer voor een complete Pachinko-rage en de gokhallen schoten dan ook als paddenstoelen uit de grond. In de grote steden kon je in elke drukke winkelstraat 1 of soms zelfs meerdere van dit soort Roten-hallen vinden. Pachinko groeide in 10 jaar uit tot een miljardenindustrie.

Toch had de sector ook met tegenslagen te maken. De tweede wereldoorlog zorgde ervoor dat de productie enkele jaren lang compleet stil kwam te liggen. Met name de fabrieken in China, waar veel onderdelen gemaakt werden, verlegden de focus op het fabriceren van wapens.

👉 Grappig feitje: de Japanse term Gonzo is inmiddels ook gebruikt als naam voor een van de vaste, en inmiddels beroemde gamekarakters van gameprovider NetEnt.

De Pachinko-god van Japan

Het was Takeichi Masamura die na de oorlog voor een wederopleving zorgde. Hij ontwierp een baanbrekende “trekhendel,” genaamd de “Masamura Gauge,” die de Pachinkowereld voorgoed deed veranderen. Deze nieuwe katapult flipper zorgde ervoor dat spelers in plaats van enkele ballen, ineens 150 ballen per minuut konden afschieten.

Het spel werd hiermee nog dynamischer en spannender dan het al was. Deze semi automatische gokmachines werden “renpatsu-shiki” genoemd. De oude generatie single-shot-machines (tanpatsu-shiki) werden nog steeds gespeeld, maar verdwenen langzaamaan naar de achtergrond.

Terug naar de illegaliteit en vice versa

De Japanse overheid was allesbehalve gecharmeerd van deze nieuwe generatie gokmachines. Ook andere ontwikkeling zoals de opkomst en het gebruik van LCD- en televisieschermen zorgden voor extra gokstimulansen, iets wat de overheid juist tegen wilde gaan. In 1954 werden de renpatsu-shiki-machines dan ook verboden. Helaas hield het daar niet bij op. Er kwam steeds strengere regelgeving waardoor ook het gebruik van de tanpatsu-shiki gokkasten onder druk kwam te staan.

Fabrikanten probeerden nog wel het een en ander te compenseren, zoals het toevoegen van accessoires als tulips (additionele holes). Die brachten extra variatie wat betreft features. Zo had je jackpot-tulips, en random tulips (een soort random wilds die willekeurig open en dicht gingen).

Later verschenen er zelfs elektronisch aangestuurde Pachinko-kasten waarbij complexe bonuslevels mogelijk waren. Hierbij werd er een nieuw digitaal scherm geladen en waarna het bonusspel startte en je als speler kon strijden voor grote prijzen. Deze bonussen werden geactiveerd indien het balletje in een speciale “hole” belande.

Wat dat betreft heeft Pachinko dezelfde ontwikkelingen doorgemaakt als de online slotmachine industrie. Toch konden al deze technologische vooruitgang niet voorkomen dat de Pachinko-sector in de jaren 60 en 70 alsmaar kleiner werd. 

Wederopstanding met een twist

In 1980 werd echter de Fever editie gelanceerd. Dat is een verzamelterm die een nieuwe generatie Pachinko gokkasten representeert. Hieronder vielen onder andere populaire varianten als Hanemono, Jankyu, Arrange Ball en pachislo. Iedere machine had zijn eigen, unieke features, waarmee zeer specifiek op bepaalde spelersgroepen kon worden ingezet.

Pachinko vs Pachislo

Pachislo machine Japan

Ook werd er in die periode een nieuwe videoslot ontwikkelt die ze Pachislo noemden. Deze Pachi-slot was in tegenstelling tot de Pachinko-machines geen undercover-gokkast, maar een behendigheidsspel. De Pachislo maakt ook gebruik van de typisch Aziatische Manga en Anime thema’s, maar qua spelbeleving en techniek werken deze machines totaal anders dan Pachinko.

Je kan Pachi-slots het beste vergelijken met een fruitautomaat. Ze gebruiken gokkast-rollen en ook de prijsopbouw werkt hetzelfde. De automaten zijn echter voorzien van een aantal extra knoppen waarmee jij als speler de rollen handmatig kunt stoppen.

Deze feature biedt dus de “vaardigheden,” benodigd om het een behendigheidsspel (skill game) te maken. In dat opzicht tonen Pachi’s zoals ze ook wel genoemd worden, veel overeenkomsten met de fruitmachines uit Groot Brittannië.

Kermisautomaten

de kermis

De hernieuwde populariteit was met name te danken aan het doorvoeren van een slimme truc. Zoals gezegd werden de regels omtrent kansspelen die echt geld uitkeerden steeds strikter. De exploitanten besloten het daarom anders aan te pakken.

Het tokensysteem werd op de schop gegooid, waarbij spelers “volgens de wet” niet meer speelden voor geld, maar voor prijzen. Het betrof een soort AWP-gokkast-constructie (amusement with prizes) zoals wij dat hier in Nederland kennen van Arcadehallen en kermissen.

De tokens die ze destijds al voornamelijk gebruikte, konden niet meer (direct) ingewisseld worden voor geld. Er werden speciale kraampjes opgericht, een soort giftshops, waar spelers de tokens konden inruilen voor thuisproducten als zeep, gadgets en andere prullaria.

Om het verdienmodel en de populariteit in stand te houden, de spelers speelden immers om geld te winnen, kon je bij die in-house cadeauwinkels ook hompjes goud kopen. Hoe meer tokens je had, hoe meer je kon wisselen en hoe meer je logischerwijs uitgekeerd kreeg. Deze goudstaven kon je vervolgens in de nabijgelegen omgeving (meestal zelfs hetzelfde gebouw) bij een goudhandelaar of Pachinko-tussenpersoon verkopen (omruilen) voor Japanse Yen, dollars of euro’s.

En alhoewel de gokwet in Japan sinds 2018 enorm versoepeld is, zelfs (online) casino’s zijn nu legaal, werkt het gros van alle Pachinko-gokkasten nog steeds via deze kermisconstructie.

Online casino top 10

Met stip het beste casino van ons land. Ze barsten van de gave acties en hebben unieke live casino games van Stakelogic. Ook zijn er meer dan voldoende videoslots aanwezig.
Bij jacks.nl hebben ze de zaken goed voor elkaar. De perfecte plek voor liefhebbers van voetbal wedden. Ze hebben ook gave casinospellen met live dealers die Nederlands spreken.
Hier moet je zijn als je dol bent op het spelen van online gokkasten. Kansino heeft het allerbeste spelaanbod van Nederland. Alle top gameproviders zijn aanwezig.
De bekendste bookmaker van Holland heeft nu ook een eigen online casino gedeelte. Koning Toto moet nog wat leren op dit gebied, maar de start is veelbelovend.
Het nieuwe online gokplatform van dit staatscasino ziet er gelikt uit. Qua beschikbare spellen is het top, maar de gebruiksvriendelijkheid van de website mag nog wel wat beter.
Dit is een van de slechtste casino's van het moment. Een groot gokmerk, maar ze weten het nog niet echt waar te maken. Bezoeken op eigen risico.

Pachinko spelen in Nederland

In ons land zijn de Pachi-slots nog niet heel erg populair. Er zijn om die reden ook maar weinig bedrijven die zich op deze goksector richten. Eigenlijk is er maar 1 noemenswaardige importeur, namelijk Dragonfly Entertainment. Zij zijn een van de grootste leveranciers van Japanse gokkasten in de Benelux. Je kan bij dit bedrijf ook terecht voor Arcade kasten, PCB’s (printers) en Neo Geo MVS (multi video system).

Amusementscentra

Dragonfly levert en verkoopt zowel Pachinko’s als Pachislo’s aan amusementshallen. Hoewel deze vorm van entertainment nog in de kinderschoenen staat in Nederland zijn er steeds meer partijen zoals Gamestate en The Gaming Factory waar je deze Japanse fruitautomaten kunt spelen.

Particuliere verkoop

Ben je op zoek naar een adres waar je Pachinko- en Pachisloautomaten kunt kopen? Bij Dragonfly Entertainment kan je ook als particulier terecht. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe of refurbished gokkast te kopen, maar ze bieden ook de mogelijkheid om oude arcade machines om te laten bouwen.

Ben je op zoek naar tweedehands gokkasten uit Japan, dan is het ook aan te raden om eens op sites als marktplaats te kijken. Daar staan altijd wel een paar van dit soort arcade-spellen te koop.

Online spelen

Indien je jouw huis niet wilt verlaten en een snelle manier zoekt om Pachinko direct te kunnen spelen, dan heb je uiteraard altijd nog de optie om een gokje te wagen bij een legaal online casino. Wel moeten we zeggen dat onze ervaringen op dat gebied niet heel positief zijn. De internetversies missen toch een bepaalde charme, en kunnen niet tippen aan de originele machines.

Overzicht van de populairste Pachinko machines

Het moge duidelijk zijn dat deze undercover gokkasten gigantisch populair zijn in de Aziatische landen. Maar welke spellen zijn nu het leukste? Welke kan je het beste spelen als je een keer op vakantie bent in Japan? Bekijk hieronder onze toplijst met beste Pachi-slots.

1. First of the North Star

First of the North Star Pachinko

Deze Pachi-Slot is gebaseerd op een beroemde Manga serie. De anime versie verscheen in de periode 1984-1988 ook op de Japanse TV. In 2002 werd de Pachislo-slotmachine op de markt gebracht.

Het post apocalyptisch verhaal start na een nucleaire explosie waarbij hoofdpersoon Kenshiro een van de overlevenden is. Het is een stoere strijder met Martial Arts skills die het op moet nemen tegen bendes, bandieten en krijgsheren.

Het spel inclusief de merchandise heeft meer dan 18 triljoen dollar aan omzet opgeleverd. Vraag ons verder niet naar de gameplay van deze Pachinko-machine, want wij snapte er geen kloot van. Maar de cijfers vertellen je dat je deze als arcade- en gokliefhebber simpelweg gespeeld moet hebben.   

2. Aladin

Aladin Pachinko

Eindelijk een titel die iedereen zal herkennen. Het wereldberoemde verhaal van Aladin maakt deel uit van de “Arabian Nights”-serie gebaseerd op het boek “One Thousand and One Nights”. Hier zijn ook andere top verhalen als Ali Baba uit voortgekomen.

In zeker zin zou je kunnen zeggen dat Magi, The Labyrinth of Magic, een Japanse variant is van Aladdin (Engelse benaming). Alhoewel het verhaal niet 100% overeenkomst speelt hij er wel de hoofdrol in.

De Pachinko-gokkast met dit thema werd in 1989 geïntroduceerd door Sega. Er zijn meer dan 500.00 exemplaren van verkocht en ook vandaag de dag is er nog veel vraag naar dit type Pachi-slot.

3. Resident Evil

Resident Evil Pachinko gokkast

Biohazard, zoals deze media franchise ook wel genoemd word is een Japanse horror serie die in eerste instantie als pc-game gelanceerd werd, maar waar later ook films van verschenen. Het Resident Evil spel werd een wereldwijd succes en is vooral geliefd bij Playstation fans.

Productiebedrijf Capcom ontwikkelde in 2013 de Pachinko-versie die, logischerwijs, in Azië op de markt werd gebracht. Er zijn in totaal zo’n 100.000 Pachi’s van verkocht. Daarmee is het bepaald geen bestseller op arcade-gebied, maar gezien iedere gamer in Europa deze franchise kent, hebben we besloten deze toch in onze lijst op te nemen.

Fabrikanten, gameproviders en leveranciers

Er zijn honderden bedrijven die zich actief met deze sector bezighouden. Van simpele in- en verkopers tot aan complete distributeurs als het Nederlandse bedrijf DragonFly Amusement. Toch worden zo goed als alle Pachinko-machines geproduceerd in Japan. Hieronder treft u een lijst met de meest toonaangevende fabrikanten.

Pachinko fabrikanten

  • Daiichi
  • Fuji Shoji (sinds 1958)
  • Ginza
  • Heiwa
  • Kyoraku (sinds 1952)
  • Maruhon Industry
  • Mizuho
  • New Gin
  • Nishijin (sinds 1974)
  • Sansei R&D
  • Sanyo Bussan (sinds 1955)
  • Sankyo (sinds 1966)
  • Sato Tekkou

Varianten van de Pachinko-gokkast (alternatieven)

Van Pachislo’s en Pachinko’s tot aan Japanse gokkasten: wat je ook zoekt, in Azië vind je altijd wel wat gave gok producten. Kijk je ook verder, dan zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos. Hieronder alvast een overzicht van de belangrijkste gokkast varianten die er bestaan.

Overzicht van alle Gokkast Soorten
Arcade MachinesBehendigheidsautomatenCasino Gokkasten
Eenarmige BandietenFruitautomatenFruities
FruitkastenFruitmachinesGokautomaten
GokkastenHolland Casino GokkastenJackpot Automaten
KansspelautomatenKermis GokkastenLive Gokkasten Spelen
Multi-game GokkastenMultiplayer GokkastenPachinko
Photoplay GokkastenPokiesSlotmachines
SlotsSpeelautomatenVideo Slots
Wed Terminals

Bronnen

FAQ

Je speelt dit gokspel letterlijk voor de knikkers. Dat klinkt een beetje suf, maar weet dat je deze ijzeren balletjes kunt inleveren voor goud of zilver. Die laatste kan je dan weer verkopen aan een goudhandelaar die meestal in hetzelfde pand aanwezig is. Dit systeem is opgezet om de Japanse gokwet te omzeilen en de machines legaal te maken.

Een Pachislo is een fruitautomaat die zo is aangepast dat niet de machine, maar jij als speler de rollen handmatig dient te stoppen. Je kunt dit het beste vergelijk met “Fruities,” de gokkasten die ze in Engeland gebruiken. Ook die machines zijn aangepast om de kansspelwet te kunnen omzeilen. Ze vallen dus officieel niet onder “gokken,” maar, vanwege de extra knoppen, onder “behendigheidsspellen”. De Japanse Pachislo’s werken bovendien met tokens in plaats van geld, dat is in Engeland dan weer niet het geval.

Ja. Steeds meer internetcasino’s bieden dit soort digitale Pachinko-machines aan. En alhoewel ze er grafisch mooi uitzien en voorzien zijn van het beroemde “Pachi-Pachi” geluid, ontbreekt bij deze online versies toch de sfeer en spanning die je wel hebt bij de echte automaten. Maar goed, smaak verschilt natuurlijk en wellicht dat jij hier wel het nodige plezier mee beleeft.

Koatari is een ander woord voor “jackpot” en betekent letterlijk iets als “kleine of grote hit”. Zie je dit op een Japanse gokkast staan, dan weet je dat dit een jackpotautomaat betreft waar je een “hoofdprijs” op kunt winnen.

Dit is niet aan te raden omdat het niet alleen verboden is, maar ook zeer streng bestraft word. We begrijpen natuurlijk dat de eerste gedachte die veel spelers hebben iets is als: “die balletjes of tokens kan je toch zo kopieerden of namaken?”. Maar de exploitanten zijn natuurlijk niet dom. De meeste ballen zijn gegraveerd en voorzien van een bedrijfsnaam of logo. Daarnaast word er bij de ingang gecheckt of je geen balletjes naar binnen smokkelt. Maar goed, handige Harry’s zullen altijd wel een manier verzinnen om de boel te flessen. Wij gaan je echter niet voorzien van “cheats” of andere tips. Hou het eerlijk, geniet gewoon van het spel zelf en voorkom hiermee grote problemen.

Ja. Alhoewel je dit soort machines niet snel in ons land zult vinden, kan en mag je ze volledig legaal spelen. Ze vallen onder de categorie kleine kansspelen, welke te spelen zijn voor alle Nederlanders die 18 jaar of ouder zijn.