Tome of Madness
2.0

Tome of Madness

by
De opvolger van de beste gokkast ooit: Reactoonz. De verwachtingen waren hoog, maar helaas is deze Tome of Madness een complete flop geworden.
Home » Tome of Madness

Tome of Madness Review

In juni 2019 kwam Play’n Go dan eindelijk met de opvolger van Reactoonz. Iets waar veel online gokkers reikhalzend naar hadden uitgekeken. Om het spel wat extra te hypen heeft de ontwikkelaar de hulp van hun mascotte Rich Wilde ingeroepen. Een karakter dat we onder andere kennen van Pearls of India, Aztec Idols en Book of Dead. Als we de game zouden moeten samenvatten kunnen we zeggen dat Tome of Madness (TOM) een kloon is van Reactoonz gegoten in een ander thema en met wat aangepastte effecten.

De bonus is op wat kleine wijziging na ook vergelijkbaar met Reactoonz. De Gargantoon is vervangen voor een grote octopus en waar de bonus in reactoonz bestaat uit 1 grote Gargantoon die eenmalig verschijnt en een tweede ronde met twee halfgrote Gargantoonz en een derde ronde met een leger aan kleine Gargantoonz, verschijnt de octopus in TOM eenmalig, maar zakt deze in drie stappen naar beneden waardoor je kortgezegd drie keer kans hebt op een grote winst.

Gratis Demo: Tome of Madness gokkast online spelen

Geen topspel

Het spel ziet er grafisch prima uit, ook de geluiden en effecten zijn mooi. Het spel verloopt bovendien redelijk snel, waar ik persoonlijk wel van hou. Maar is dit genoeg om een waardige opvolger te zijn? Nee! Rich Wilde and the Tome of Madness is wat mij betreft een enorm zware teleurstelling. Het gaat wat te ver om het een grote flop te noemen, maar ondanks dat het een redelijk exacte kopie is van Reactoonz, kan dit spel mij totaal niet bekoren.

Waarom vraag je je wellicht af? Simpel. De kracht van Reactoonz ligt hem niet alleen in de “pink jackpot,” maar zeker ook in de opbouw er naartoe. Hierbij doel ik op het feit dat je als speler aan ziet komen of je kans maakt op de 15 roze reactoonz. Of de groen, die zijn ook goed. En zelfs de blauwe kunnen bij een hoge inzet nog een redelijk grote winst opleveren.

Weinig spanning

Bij TOM ontbreekt deze spanning compleet. De octopus die er op zich leuk uit ziet, biedt te weinig actie. Veel van de “mega wild” bonussen met de octopus monden uit in een zeer teleurstellend resultaat. Daarnaast is het te behalen symbool (de equivalent van het roze reactoonz symbool) veel te weinig aanwezig. Nu snap ik dat je niet bij elke bonus de 750x of 1500x kunt winnen, maar bij Tome of Madness heb je het gevoel dat deze zo goed als nooit te winnen is. In de praktijk zal het waarschijnlijk weinig verschillen met de kansen van Reactoonz, maar doordat je als speler eigenlijk al direct in de octopus bonus ziet dat je het niet gaat halen, verdwijnt eigenlijk alle spanning. De “hoop” op maakt een spel immers spannend, en dat gevoel mis ik bij TOM enorm.

Spelopties en Gameplay

Daarnaast zijn de effecten en features in Tome of Madness ook enorm belabberd. De Abyss en Void features lijken teveel op elkaar en zijn over het algemeen alleen maar irritant en leveren weinig op. Bij Reactoonz daarentegen heb je diverse features die enorm veel potentie bieden. Denk hierbij aan de wild symbolen die random verschijnen, het random kruis wat ook in wilds kan veranderen, etc. Reactoonz biedt niet alleen meer features, maar ook features die daadwerkelijk iets toevoegen aan de opbouw naar de Garga bonus.

Als laatste punt van kritiek op TOM wil ik het hebben over het aantal bonussen. Veel te veel! Dat klinkt wellicht raar, maar bij Tome of Madness krijg je letterlijk om de haverklap een bonus. Dat klinkt leuk, maar het gevolg hiervan is dat je 9 van die 10 keer een belabberde bonus krijgt, die de helft van de keren ook nog niet eens resulteert in de “mega wild” octopus bonus. Persoonlijk vind ik dit erg storend. Bij Reactoonz wist je: een bonus staat garant voor winst. Als online gokker krijg je hierdoor een enorme kick als je de bonus krijgt. Bij Tome of Madness is een bonus allesbehalve speciaal, ontbreekt eigenlijk alle spanning en is het resultaat vaak om te huilen.

Conclusie

Riche Wilde and the Tome of Madness is een totale mislukking als je het ziet als een opvolger voor Reactoonz. Op zich is het een leuk spel om tussendoor te spelen, maar ik verwacht dat deze snel in de populariteitspeilingen zal dalen. Helaas hebben ze wat mij betreft bij Play’n Go de verwachtingen niet waar kunnen maken.