Club 2000
5.0

Club 2000

by
Een icoon onder gokkastliefhebbers. Dit was een van de vetste gokkasten die je bij de Chinees of in een van de gok- en speelhallen in Nederland kon spelen in de jaren 90.
Home » Club 2000

Club 2000 gokkast review

Club2000 fruitautomaat Elam en Bell Fruit

Deze fruitautomaat staat hoog in het lijstje met mijn persoonlijke favorieten. Dit komt met name omdat mijn allereerste gokavonturen met deze automaat zijn begonnen.

Ik moet een jaar of 15 zijn geweest toen ik mijn eerste bijbaantje bij de lokale Chinees kreeg. Als bezorger, maar tussen de vele bestellingen door staarde de Club 2000 mij continue aan. De betoverende lampjes en de heerlijke geluiden zorgde ervoor dat mijn aandacht snel gewekt werd.

En alhoewel het leeftijdtechnisch niet mocht, begon ik steeds vaker mijn fooien, en later mijn verdiende geld in deze gokkast te deponeren.

Achteraf gezien wellicht niet het slimste wat ik kon doen, maar goed ik was jong, op zoek naar geld en avontuur en zag geen gevaren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik gedurende al die jaren dat de ik de Club2000 daar, en later ook bij de gokhallen, gespeeld heb, heel veel heb verloren.

Toch wisten die paar keer dat ik wel met een dikke portemonnee het pand verliep zoveel indruk op mij te maken dat ik compleet verslaafd raakt. En los van het belang van verantwoord spelen, heeft die periode ervoor gezorgd dat ik de Club 2000 voor altijd in mijn hart gesloten heb.

De historie

gokkast fabrikant Bell-Fruit Games logo

De club2000 fruitautomaat word gefabriceerd door Bell-Fruit, een wereldberoemd gokbedrijf dat zich al sinds 1963 bezig houd met het ontwikkelen van speelautomaten.

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf dat al jaren bovenaan het lijstje van beste gokkast fabrikanten te vinden is, staat bij ons Nederlanders vooral bekend van titels als de Club Runner, Lotus, de Super Flush en natuurlijk ook de beroemde Club2000.

Distributie via Eurocoin

gokkast fabrikant Eurocoin Interactive logo

Hoewel Bell-Fruit geen vestiging heeft in Nederland werden de automaten op grote schaal verkocht aan de in ons land gevestigde gokhallen. Ook in de horeca kwam je hun gokkasten veelvuldig tegen. De distributie van de Bell-Fruit speelautomaten werd gedaan door het Nederlandse gokbedrijf Eurocoin Interactive, een merk wat ook vandaag de dag nog steeds bestaat.

Wat betreft dat laatste dienen we er wel bij te vermelden dat Eurocoin inmiddels verkocht is aan het grote Novomatic. Dat betreft een bedrijf uit Oostenrijk, maar wel eentje met NL roots. Hun grootste vestiging is dan ook nog hier terug te vinden, namelijk in het Brabantse Waalwijk.

Video Review

De Club 2000 Classic van gameprovider Greentube

Club2000 classic gokkast logo

De afgelopen tien a twintig jaar zie je een flinke verschuiving van offline naar online gokken. Digitale kansspelen zijn gigantisch populair geworden, iets wat natuurlijk verklaarbaar is door de opkomst van het internet en de mogelijkheden die de bijbehorende technieken bieden.

Groot nadeel voor de fans van ouderwetse gokkasten is het feit dat vanwege deze populariteit steeds meer gokhallen overschakelen naar de nieuwere videoslots, zowel online als offline. Dit betekend dat de oude speelautomaten steeds sneller van het toneel verdwijnen.

De online variant van het origineel

Maar goed, de fabrikanten zijn natuurlijk ook niet dom. De vraag naar dit soort Nederlandse fruitautomaten is nog steeds gigantisch te noemen. Novomatic besloot dan ook om via hun dochteronderneming Greentube een flink aantal van de populairste titels om te laten bouwen tot digitale videoslots.

En dat was natuurlijk fantastisch nieuws voor gokkers zoals wij. Het betekende namelijk dat onze favoriete gokkasten als de Club 2000, de Random Runner en de Lotus eindelijk weer gespeeld konden gaan worden… op het internet!

Club2000 Classic gokkast
Club2000 Classic originele gokkast editie van Greentube (Novomatic) is nu ook (gratis) online te spelen.

De features

In de basis is deze Classic versie eigenlijk enorm simpel. Echter, de eenvoudige opzet is nou juist ook weer de kracht van de Club 2000 automaat. Hij is voor iedereen gemakkelijk te begrijpen en daardoor is de ervaring tijdens het spelen zelf erg prettig te noemen.

De symbolen zien er bovendien lekker fris uit en worden mooi belicht. De knipperende lampjes die over de hele kast heen bewegen, de clubmeter, en het centrale gedeelte in het bovenspel (top game) zorgen ervoor dat je als speler continue vermaakt word. Heerlijk!

Kop-munt gokspel

Het meest fantastische onderdeel van deze fruitautomaat is toch wel het beroemde kop-munt spelletje. Vooral bij de classic versie, de fysieke speelautomaat dus, was deze feature enorm geliefd onder de gokkers. In de goede oude tijd kon je er zelfs een kaartje tussen steken waardoor je, bij iedere verkregen prijs in het basisspel, automatisch kon door gokken tot aan de 128 punten (max). Dat ging supersnel, was mega spannend en enorm gaaf!

Je zou eigenlijk kunnen stellen dat deze functie de Club 2000 tot de topfavoriet maakte van menig gokker. Dit is waar het om draaide bij deze speelautomaat. De kick die je kreeg van het kop-munt gokspel kon geen enkele andere fruitmachine evenaren.

Hold Feature

Club2000 speelautomaat Bellfruit en Eurocoin

Deze functie bevond zich in het benedenspel (basisspel) en stelde jou als speler in staat om 1 of meerdere rollen voor 1 draai vast te zetten.

Dit was met name interessant als je een Club symbool op een van de rollen op je beeldscherm had staan. Door op dat moment de hold feature te gebruik hoopte je dat er bij de eerstvolgende speelronde (draai) een extra clubsymbool verscheen, waardoor je de mysterieprijs won.

Deze verrassing betaalde, afhankelijk of er 2 of 3 symbolen op je scherm verschenen, tussen de 2 en 200 punten uit.

Mystery Win

Het logo van de Club 2000 liet meteen zien welk symbool er op de gokkast het leukst was. En ja, 3 bar-symbolen zorgden voor de hoogst mogelijke prijs: 100 credits (de jackpot), maar het beroemde Club Symbool zorgde voor de meeste spanning.

Zoals hierboven reeds aangegeven betekende 2 of 3 van deze symbolen namelijk dat je de Mystery Feature had gewonnen. Deze was vaak teleurstellend, maar kon je soms verrassen met een hele dikke prijs. Erg leuk! Bovendien viel deze Mystery heel vaak, en kon je de gewonnen prijzen, hoe klein ze ook waren, gebruiken om het leuke kop-munt gokspel te spelen en je een weg naar de 128 punten te gokken.

Top Game

Zoals dat bij haast alle fruitautomaten het geval is, was het voornaamste doel om zoveel en zo snel mogelijk wat te winnen in het benedenspel om vervolgens het populaire bovenspel te kunnen spelen. Dat laatste word bij de Club 2000 ook wel het Top Game genoemd. Deze bevond zich in het bovenste gedeelte van de automaat. Het was de plek waar je kon gaan spelen voor de grote prijzen, vandaar ook de populariteit van dit onderdeel.

Het doel was om 3 barren, bellen, meloenen of sterren te pakken. Deze leverden namelijk allemaal 100 credits op. Door de jaren heen zijn er vele verschillende varianten en edities van de Club 2000 Classic op de markt verschenen, maar de meeste kasten hanteerden een maximum van 200 punten in het bovenspel. Kwam je daarboven dan werd alles direct automatisch uitgekeerd en vielen de guldens of euro’s met een heerlijk knetterend geluid in de geldlade.

Club2000 gokkast handleiding
Gokkast handleiding: spelinformatie, prijzentabel en uitkeringspercentage van de Club2000 Classic gokkast.

Gratis Demo: Club 2000 gokkast online spelen

Game2000: de Club 2000 kloon van Stakelogic

Een van de meest snel groeiende spelontwikkelaars van de afgelopen jaren is het Nederlandse Stakelogic. Het bedrijf richt zich voor een groot deel op de herinvoering van de oude klassiekers. Een gouden zet, want waar voorheen alleen de Nederlanders en Engelsen bekend waren met deze fruitautomaten, heeft Stakelogic ervoor gezorgd dat nu ook de rest van de wereld groot fan is geworden van deze top kasten!

Grote kans trouwens dat je een aantal jaar geleden nog nooit van deze gameprovider had gehoord. Niet gek, want zo lang bestaan ze ook nog niet. Maar hoe kan het dan dat zij ineens met al die ouderwetse speelautomaten op de proppen komen? En hoe zit het met de rechten?

Game2000 gokkast van Stakelogic
Online gokkast kloon van de Club2000 speelautomaat ontwikkelt door gokbedrijf Stakelogic.

Geschiedenis van Stakelogic vs Novomatic

Als je de historie van deze ontwikkelaar hoort, snap je meteen ook hoe ze zich in korte tijd zo goed op de kaart hebben weten te zetten. Stakelogic is in 2014 namelijk opgericht door Greentube van Novomatic. Dat is dus de eerder besproken partij die alle rechten heeft en ook de distributie verzorgde van de beroemde Bell-Fruit gokkasten.

Later heeft een Nederlandse ondernemer het overgenomen, waardoor het nu onder het bedrijf Triple Bells BV valt. Wij denken dat Greentube aardig spijt heeft gehad van deze verkoop, en vandaar ook dat Greentube zelf nu ook ineens met digitale varianten van de oude klassieke speelautomaat in de markt aan het zetten is. De vraag naar dit soort klassiekers is zo groot, dat er achter de schermen een flinke concurrentiestrijd gaande is. Maar goed, dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws voor ons: het betekend immers dat er steeds meer gave spellen beschikbaar komen.

De Game2000 is een Multiplayer gokkast

We zien het wel vaker als een oude fruitautomaat gedigitaliseerd word. Ook in het geval van de Game2000 betreft het geen exacte kopie van de populaire Club 2000 speelkast. Het uiterlijk is in veel opzichten wel hetzelfde gebleven alsmede de gebruikte symbolen en geluiden.

Stakelogic heeft er echter voor gekozen om deze videoslots te voorzien van niet 3, maar 6 speelrollen. Het dubbele dus. Feitelijk zou je kunnen stellen dat ze 2 Club2000 kasten aan elkaar hebben geplakt, waardoor jij er nu online twee tegelijk kan spelen. Vandaar ook dat er gerefereerd word naar de term “multiplayer“.

Game2000 gokkast handleiding
Gokkast hanleiding: informatie over de prijzen en gameplay van de Game2000 fruitautomaat (online videoslot).

Onze review van deze Club 2000 kloon

Score: 7 van de 10

Je weet inmiddels dat wij enorme fan zijn van deze gokkast. Toch weet deze vernieuwde editie ons helaas niet helemaal te bekoren. En ja, hij is echt wel de moeite van het spelen waard. Het is alleen dat hij toch net niet helemaal voldoet aan onze verwachtingen.

Pluspunten

Maar laten we met het positieve beginnen. De uitstraling is geweldig. Je herkent de Club 2000 symbolen waaronder de clubmeter en het Mystery Club symbool direct, wat zorgt voor herkenbaarheid en dat heerlijke nostalgische gevoel. Ook de bellen, bars, meloenen, aardbeien, druiven en het leuke klavertje vier ontbreken niet. Alles ziet er wat dat betreft hetzelfde uit als het origineel, en dat betekend dat het genieten geblazen is.

Minpunten

Alles draaide bij de Club 2000 Classic om het verslavende kop-munt gokspelletje. Dat was echt het allerleukste aan deze, voor de rest eenvoudige, gokkast. Helaas hebben ze nu net dit onderdeel weggelaten. Dat betekend dus dat jij als speler jouw winsten uit het basisspel niet kan proberen te verdubbelen, wat echt enorm jammer is.

Bovendien is er eigenlijk niet eens een echt benedenspel. Ze hebben wat dat betreft het boven- en onderspel samengevoegd. Iets wat je Stakelogic eigenlijk niet kwalijk kan nemen, omdat het anders simpelweg niet op je beeldscherm zou passen. Alhoewel, het zou ons leuk lijken als ze het bovenspel om zouden toveren tot een soort bonusronde die, net zoals dat bij veel andere videoslots gebeurd, dan in een nieuw scherm geladen word.

Maar goed, we willen deze Game2000 gokkast ook niet helemaal afzeiken, want zo slecht is hij ook weer niet. Iedereen die in de jaren 90 is opgegroeid zal er vast en zeker de nodige plezier van hebben. Al is het alleen maar om je weer even terug in je tienertijd te wanen. Nostalgie ten top dus!

Club2000 Deluxe van Stakelogic

Club 2000 Deluxe logo

Als je flink wat research hebt gedaan of een enorme fan bent van de Club2000 automaat, dan kom je regelmatig ook de naam “Club 2000 Deluxe” tegen. Wat je dan ook vast is opgevallen, is dat je dit spel eigenlijk nergens meer kunt spelen. Hij staat nog wel op de website van Stakelogix, maar de demo is niet meer gratis online te spelen.

Hoe dat komt, en waarom er diverse namen van deze gokkast lijken te bestaan leggen we hieronder aan je uit.

Gevecht om de rechten

Zoals we eerder al hebben aangegeven was Stakelogic, de maker van de Deluxe editie, ooit onderdeel van het grote gokbedrijf Novomatic. Toen in 2014 Stakelogic zichzelf van Novomatic afscheidde kochten ze de rechten van laatstgenoemde over en lanceerden ze de Club 2000 Deluxe.

Hoe de vork precies in zijn steel zit weten wij niet, maar het lijkt er sterk op dat Novomatic niet bepaald blij was met het grote succes van Stakelogic. Zoals je weet heeft Novomatic nu zelf ook een flink aantal klassieke fruitautomaten gelanceerd die je online kan spelen. Dit doen ze onder de naam van hun dochterbedrijf Greentube.

Het lijkt erop dat er een flink gevecht gaande is om de merkrechten. Het valt namelijk op dat de eerdere releases van Stakelogic zoals de Random Runner en de Hotshot ook allemaal van hun website zijn verdwenen, of van naam zijn verandert. De Deluxe editie van de Club 2000 kast is nu bijvoorbeeld verandert naar Game2000. Het spel ziet er precies hetzelfde uit, en is eigenlijk gewoon een directe kopie van de Deluxe editie. Kortom, Stakelogic heeft een naamverandering doorgevoerd, hoogstwaarschijnlijk vanwege gezeik om de rechten.

Game2000 is de nieuwe naam van de Club 2000 Deluxe

Dit lijkt helemaal duidelijk te worden als je de website van Greentube bezoekt. Deze heeft namelijk alle toptitels op hun website staan. Ze pronken er zelfs mee. Helemaal netjes lijkt het achter de schermen dus niet te gaan. Maar goed, de Stakelogic gokkast “Club2000 Deluxe” heet nu dus “Game2000”. Wil je de classic versie spelen, dan dien je de variant van Greentube te kiezen.

Club 2000 Deluxe
De Club 2000 Deluxe van Stakelogic is exact dezelfde gokkast als de Game2000.

Faq

Er bestaat op dit moment nog geen legale gokkast-app waarmee je de Club2000 gratis kan spelen. Wel kan je ervoor kiezen om te gaan gokken bij online casino's. Enkele van de Nederlandse aanbieders bieden ook een app die je kan installeren op jouw tablet of smartphone.

Ja. De meeste online casino's in Nederland bieden een zogeheten "free play" mode aan op hun websites waarmee je alle fruitautomaten, waaronder ook de Club2000 kosteloos kunt spelen.

Ook kan je terecht bij de officiële website van spelontwikkelaar Stakelogic. Klik hier om de Club2000 demo te spelen.

De online variant (videoslot) van Greentube komt het dichtst in de buurt van de Classic versie, het origineel. De Game2000 van Stakelogic komt qua uiterlijk ook exact overeen, maar betreft een zogeheten multiplayer gokkast. Die laatste bestaat uit 6 rollen, waarmee je dus eigenlijk 2 gokkasten tegelijkertijd kunt spelen.

Deluxe is een term die gameprovider Stakelogic gebruikt om aan te duiden dat het een speciale gokkast betreft. In veruit de meeste gevallen gaat het dan om een multiplayer fruitautomaat die tot wel 8 speelrollen bevat.

Wat de leukste klassieke fruitautomaten zijn is lastig te zeggen. Dit omdat smaken natuurlijk verschillen. Als we kijken naar de meest gespeelde automaten dan kunnen we aan de hand van die cijfers wel concluderen dat titels als de Random Runner, de Club2000, de Simply Wild en de Hot Shot gokkasten het populairst waren.

Hiervoor kan je kiezen uit diverse mogelijkheden. Je kan de website van de betreffende spelontwikkelaar bezoeker, alwaar je meestal een demo van hun spellen kunt spelen. Ook bieden veel van de Nederlandse online casino's een gratis proefversie aan die je kunt uitproberen zonder dat je echt geld hoeft in te zetten.

De online videoslots zijn allemaal voorzien van een help pagina waar je instructies over de gameplay, de winlijnen, het uitkeringspercentage en de mogelijke prijzen en prijscombinaties kunt vinden.

Een papieren handleiding word alleen meegeleverd bij de aanschaf van fysieke speelautomaten. Om deze te bemachtigen dien je de nodige geluk te hebben. Bijvoorbeeld als een van de kopers deze gescand heeft en op internet heeft gezet.